2010. szept. 29.

L’Artisan Parfumeur – Jour de Féte (2004) 8/10

Gyerekkoromban gyakran ruccantunk át családostól Gyulára, a Várfürdőbe, egy kis nyaralás céljából, ahol aztán ettünk-ittunk (igazából zabáltunk), úszkáltunk és folyton-folyvást jól éreztük magunkat. És itt ismertük meg a világ legjobb pörkölt manduláját, ami fantasztikus, fahéjas, vaníliás karamellizált cukorréteggel volt bevonva és amelyet forrón, irgalmatlan mennyiségben tömtünk magunkba. Sajnos, az utóbbi néhány évben nem vitt az útunk Gyula fele és ha az értesüléseim nem csalnak, akkor azóta eltűnt a mandulaárus pultja is a strand területéről és biztos vagyok benne, hogy a mindent elárasztó illatú karamellizált mandula és mogyoró nélkűl a Várfürdő sem ugyanaz már, mint régen. Csonka, akár egy nagymama nélküli családi összejövetel. Számomra ennek a tovatűnt, ínycsiklandozó mandula-finomságnak az illatához kötődik a L’Artisan Jour de Féte-je (Ünnepnap), amely a legjobb mandulás parfüm, amivel valaha is találkoztam és amely - mint megtudtam - szintén tovatűnt.

Úgy tűnik, elkalandozhatott a figyelmem néhány évre, ugyanis én csak ma vettem észre, hogy már 2007-ben beszüntették a Jour de Féte gyártását és a legtöbb forgalmazónál mostanra nem is lehet megtalálni. Így megy ez. Olivia Giacobetti egyik legártatlanabb alkotása egy mesés szépségű mandula-marcipán jeggyel indít, amely mellé Olivia odabiggyesztette a kézjegyét is, egy furcsa, kissé szintetikusnak ható, friss, fás jegyet, amelyet én elsősorban az En Passant-ban éreztem, de a Philosykos leszáradásában is felfedezhető egy hasonló aroma. Ott a fehér cédrusnak tudtam be ezt a hatást, de most már úgy gondolom, hogy talán a titokzatos búza jegynek az eredménye. Tulajdonképpen nem is annyira fontos, hogy minek nevezzük ezt a minden bizonnyal szintetikus jegyet, a lényeg, hogy az En Passant orgonája és a Philosykos fügéje után, most a mandulával is fantasztikus párost alkot, frissé és modernné teszi az illatot, annélkül, hogy bármit is elvenne a gourmand jellegéből. Sajnos ez a lenyűgöző kezdet alig egy óra után elveszíti a mandulás jellegének nagy részét és egy puha, meleg és kissé púderes vaníliává szelídül, amelyhez épp csak egy gyűszűnyi íriszt adtak, hogy kordában tartsa az édességét.

A Jour de Féte egy nagyon diszkrét és végtelenül egyszerű illat, halkszavú és mindvégig bőrközelben marad (ami nem feltétlenül hiba), de a tartóssága sajnos nem tudja túllépni a L’Artisan árnyékát: négy-öt óra után nyomtalanul elillan a bőrömről. Én leginkább csendes, otthonűlős délutánokon tudom elképzelni ezt a parfümöt, amolyan kényelmi illatként, de azt hiszem, hogy szűk körű családi összeröffenéseken (pl. Karácsony este) is jól működne.

Végezetül még egy apróság: több helyen is olvastam, hogy az Etro Heliotrope-ja kitöltheti a Jour de Féte nyomában maradt űrt, de miután egymás mellett teszteltem őket, számomra egyértelművé vált, hogy a fantasztikus marcipános jegynek a nyomába sem érhet a Heliotrope szintetikus mandulája. Ha szeretitek, igyekezzetek beszerezni az utolsó üvegeket, mert itt az elkerülhetetlen vég.

Illatjegyek: mandula, hegyi babér virágja (Kalmia latifolia), búza, írisz, bourbon vanília, cédrus

Kreátor(r): Olivia Giacobetti

9 megjegyzés:

  1. Lelekmelegito ez az irasod.

    VálaszTörlés
  2. ....akarcsak a Jour de Féte illata

    VálaszTörlés
  3. Etro Heliotrope-ját imádom, azt viszont nem,hogy szinte lecsorog a bőrömről. Egyrészt vígasztal az a tudat, hogy a Jour sem tartós, ezért nem fog megenni a fene , hogy beszerezzek egy nagy-nagy üveggel. Viszont érdekes, hogy pont most írtál "otthonülős, csendes" illatról...elkerült a dobozából nálam a mennyei vaníliás-égetett cukorillatú Serendipitous, és észrevettem, hogy annyira megnyugtat, ha itthonra ezt használom:)

    VálaszTörlés
  4. Hmmm... nagyon jól hangzik a Serendipitous, ideje lenne megillatolnom. Amúgy én a The Different Company Bois d'Iris-ét szeretem a leginkább otthon viselni, nagyon "kényelmes" parfüm.

    VálaszTörlés
  5. Te maradj inkább a Bois d'Iris-nél, egy férfinek nem túl szerencsés ha égetett cukorként illatozik. :))
    A Jour de Féte nekem is kedves a l'artisanos finomságával, bár rajtam még annyit sem bír ki mint rajtad. Ez engem azonban egyáltalán nem zavar, egy illat megítélésében ez nálam nem szempont.
    Sajnos az utolsó üveg beszerzésével már vagy másfél évvel túl vagyunk az utolső pillanaton. :(

    N_azalea

    VálaszTörlés
  6. Örömmel tudatom, hogy a másfél év késéssel kapcsolatban tévedsz :) Ha nem csak egy hiba a honlapjukon, akkor a beautycafe.com-on még mindig beszerezhető a Jour de Féte. Itt a link: http://www.beautycafe.com/Jour-de-Fete.html

    Jó vásárlást! ;)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm nem szándékozom venni, de erről az oldalról nem is szállítanak Európába sajnos. Van még az üvegemben annyi, amennyivel kihúzom még jó darabig, aztán bekerül a kellemes emlékek közé :)

    N_azalea

    VálaszTörlés
  8. Ez is egy megoldás :) Azt hiszem, hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy egyre több régi kedvenc fog eltűnni a színtérről.

    VálaszTörlés