2011. ápr. 7.

Christian Dior – Dior Homme (2005) 8.5/10

A Dior Homme az elmúlt évtized egyik legeredetibb és legszebben kivitelezett mainstream parfüme, ami – a felhozatalt elnézve – nem is olyan nagy szó, de annak kell örvendenünk, amink van. Ez a parfüm még - az azóta lapátra tett - Hedi Slimane művészeti vezető regnálása alatt született meg, akinek a munkáit elnézegetve, úgy tűnik, hogy erős hajlamot érzett a férfiak elnőiesítésére, s ez a Dior Homme-on is meglátszik. Az írisz – amely a parfüm központi figurája - eleve nem a férfiasságáról híres illatjegy, s a segítségére siető édes kakaó meg a púderes ámbra sem sokat változtat a dolgok állásán, de ettől az aprócska nemi tévelygéstől eltekintve, egészen izgalmas és szórakoztató alkotás a Dior Homme.

Engem ez a parfüm vezetett be az íriszes illatok világába, és bár közel sem a legjobb példa erre az illatjegyre (írisz ismertetésre szerintem a legalkalmasabb Serge Lutens Iris Silver Mist-je), de különleges, egyedi hangulatának köszönhetően eléggé megfogott ahhoz, hogy további íriszes kutatásokra ösztönözzön, s ezzel egy igen fontos mérföldköve lett a parfüm-mániássá válásomnak. A Dior Homme fejillata, mely oly sokakat meghökkentett az elmúlt néhány évben, egy púderes, édeskés írisz akkordból áll, amely csak nagyon távoli hasonlatosságot mutat az Iris Silver Mist, vagy a Bois d’Iris hűvös, földes, sárgarépás gyökérszagával; sokkal inkább hasonlít egy régi, mályvaszínű rúzs illatára, mint bármi egyébre. Ehhez az íriszhez csatlakozik némi levendula is, hogy megpróbálja kicsit férfiasabbá tenni a dolgokat, de mivel ezt egy poros, vajas kakaóillat, meg egy terebélyes púderes-fás ámbra követi, megint csak visszasüllyedünk egy mindenféle női kencéket és púdereket rejtő bőrtáska belsejébe. Az első óra kifejezetten sziporkázó és kellemes, nagyon érdekes az írisz-levendula-kakaó szövetség, de sajnos az idő múlásával elillan az írisz, és ami marad, az egy tejkaramellás, langymeleg és túlságosan édes ámbra, amely már sokkal kevésbé eredeti, mint a fej- meg a szívillat, s rövid idő alatt unalmassá is válik. Azt hiszem, nem bánnám, ha ebben a stádiumban kapnék egy löketet az illatpiramis által beígért bőrből, vetiverből, esetleg pacsuliból, ami egy kicsit felpörgethetné, és szőrösebb mellűvé tehetné az alapot.

A Dior Homme egy ötletes, izgalmas parfüm. Tényleg. Lehet, hogy nem feltétlenül férfiaknak kellene viselniük (szerintem nagyon szexi lenne egy nőn), a tartósságába és talán az alapanyagok minőségébe is bele lehetne kötni, de összességében egy jó kis illat, amely magasan kiemelkedik a jelen parfümmezőnyéből. Ezer közül is fel lehet ismerni, s ezt a napjaink utánozó dömpingjében nem sok parfüm mondhatja el magáról. Szerintem mindenkinek ki kellene próbálnia, akit érdekelnek a szokatlan íriszes alkotások, vagy csak egyszerűen egy rendetlenkedő, új utakat kereső férfiaknak szánt illatot keres.

Illatjegyek: zsálya, bergamott, levendula, kardamom, itáliai írisz, kakaó, ámbra, vetiver, pacsuli, bőr

Kreátor(r): Olivier Polge

16 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon kellemes, abszolút alkalmas arra hogy párok viseljék. Egyforma nem lesz, de mégis jelentkezik a hasonlóság. Nekem az Intense változat tetszik jobban.
    Nemcsak a régi mályvaszínű rúzsra emlékeztet, hanem anyáink smink-neszeszerére, úgy általában.
    A kompakt púdereket rózsával illatosították, innen ered a rózsás-púderes illatkategória, a rúzsokat, pirosítókat pedig írisszel, ez a másik típusú púderes vonal. A babapúder is ide tartozik.
    Na jó, nem hintem tovább :))

    N_azalea

    VálaszTörlés
  2. Nem a szélbe hintetted ezeket az információkat, igazán örvendek nekik :) Nem is tudtam, hogy a rúzsokat írisszel illatosították, azt hittem, hogy csak egy véletlen egybeesés, hogy hasonlít az illatuk. Így már van értelme az egésznek.

    VálaszTörlés
  3. Egy időben minden sephorázás alkalmával megszaglásztam Dior Homme-t, annyira különleges volt, szerettem, hogy a frissen vasalt öltönyök illatát juttatja eszembe. Aztán a barátom beszerzett egy üveggel, rajta viszont határozottan nem tetszett, inkább egy ósdi, pókhálóval körbeszőtt, hatalmas terem szúrós illatát idézte meg.
    Persze ez is érdekes tud lenni, de viselésre alkalmatlan :)

    VálaszTörlés
  4. Nem lehet, hogy nem is a parfümmel volt a baj, hanem a barátodat érzed ósdinak és pókhálósnak? :p

    VálaszTörlés
  5. úristen, ki van a képen, én szerelemes vagyok!:$ :D
    ennek a parfümnek már volt arca Jude Law is, azthiszem :)

    VálaszTörlés
  6. Hedi Slimane, francia polihisztor :)
    Jude az Homme Sport arca.

    VálaszTörlés
  7. A Dior Homme eredeti arca Jamie Dornan, de úgy tudom, hogy most már az egész Dior Homme családot Jude Law-val reklámozzák.
    Én Hedi Slimane-t választottam, mert szerintem Jude Law nemi illik hozzá, Jamie Dornan-ról meg nem találtam jó fotót :)

    VálaszTörlés
  8. Lehet, hogy elkezdett mumifikálódni :D

    VálaszTörlés
  9. Próbálj meg egy kis kölnivel (mondjuk Cologne Sologne) életet csepegtetni bele. Hátha még menthető :)

    VálaszTörlés
  10. Ma kipróbáltam az Intense változatot, de nekem nagyon nem jött be. Egy az egyben a rúzsok illata ugrott be, amiket régebben szagoltam. Szerintem egyáltalán nem férfias és nem tudnám elképzelni, hogy ilyen édes, íriszes illatot húzzak magam után, mivel az Intense nagyon tartós és szinte levakarhatatlan (Eau de Parfum). Pláne, hogy ez a rúzs illat közel 22000 jó magyar forintba kerül a Duglászban. Helyette betértem a L'Occitane-ba és a megfeleő topicban leírom, hogy mit vettem helyette. :)

    VálaszTörlés
  11. Én az Intense Dior Homme-ot is szeretem. Persze, nem nagyon férfias, de azért jó.

    VálaszTörlés
  12. Lehet adok neki még egy esélyt majd, mert érdekel, mitől bolondulnak érte annyian. :-)

    VálaszTörlés
  13. Érdekes összeállítás, de nem tudom rávenni magam pár próbálkozás után, hogy valaha is nagymamák és anyukák retiküljének legalján megrekedt tömény poros illatban ússzak.
    Állítólag a 2011-es verzió (ezüst színű helyett fekete csővel, és nem, nem az Intense) kevésbé rúzsos, ezáltal talán férfiasabb (és állítólag felejthetőbb is), de ezt nem próbáltam.
    Egyelőre maradok inkább a Lancôme Hypnôse Hommenál, az számomra valahol félúton van a Dior Homme és a Le Male között.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már ezt is reformulálták? Hihetetlen... Szerintem a rúzsos hatás az, ami igazán jó parfümmé teszi - még ha ezért sokan viselhetetlennek is tartják - nélküle nem sok karakter maradna benne.

      Törlés
  14. Újabb egy reformuláció:
    Dior Homme Sport 2012, gyakorlatilag mintha a 2008-as Dior Homme Sportot a Dior Homme-al kevernék. Így már rá lehet sütni a flanker kifejezést, mivel a "régi" Sportnak semmi köze nem volt a fenti illathoz a nevén kívül.

    VálaszTörlés
  15. Képtelen vagyok felfogni miért magasztalják az egekig. Nekem sajnos az Intense változat van, de nagyon bánom már hogy anno beruháztam egy üvegre. Ez egy szörnyű, émelyítő szemetes zacskóban tárolt karamellás tejjel leöntött 3 napos kávé zacc! Ha púderes illat, akkor Villoresi Alamut, Diptyque 34 Boulevard vagy Chanel Pour Monsieur Concentrée.

    VálaszTörlés