2011. jún. 30.

L’Artisan Parfumeur – Mimosa pour Moi (1992) 8/10


A Mimosa pour Moi (Mimóza Nekem) egy rendkívül egyszerű, minimalista parfüm, amelyet pont az olyan napokra találtak ki, amikor államvizsga miatt nincs időm írni. Igazi mimózát még sosem illatoltam, így nem vagyok a legjobb pozícióban ennek a parfümnek az elemzéséhez, de mivel gyaníthatóan az idén már sehol nem fogok nyíló mimózát találni (a mimóza tél végén-kora tavasszal nyílik), az illatmintám pedig hamarosan lemerül, úgy döntöttem, hogy képernyőre vetem az érzéseimet. Azt hiszem, érdemes megismerkedni ezzel az illattal, mégha egy kissé avatatlan szerző tollából is.

A sárga mimóza, helyesebben ezüst akácia (Acacia dealbata) egy Ausztráliából származó, gyors növekedésű fafajta, amelynek illatos, élénksárga, bolyhos virágai már több parfümház kínálatába is behízelegték magukat (lásd: Caron - Mimosa, Czech & Speake – Mimosa, Parfums de Nicolai – Mimosaique, vagy épp Annick Goutal nemrég megjelent Le Mimosa-ja). A L’Artisan Anne Flipo-ra bízta a saját mimózájuk megalkotását, aki nem bonyolította túl a dolgokat, hanem amolyan Giacobetti-stílusban (persze az is lehet, hogy Giacobetti dolgozik Flipo-stílusban) egy egyszerű, törékeny illatot kreált, amely a legártatlanabb szöszke kislányon is jól mutatna. A parfüm fejillatában a zöld, édeskés ibolyalevelek mutatkoznak először, amelyet szinte azonnal követ egy hűvös, sárgadinnyével fellazított virágos jegy, meg egy erőteljesebb vanília, amely a szokásától eltérően nem meleg és édes, hanem keserűmandulát és gyurmát idézően púderes és hűvös. Szerintem némi vaníliavirág (heliotrope) is megbújik a képletben, ugyanis ez a stádium feltűnően hasonlít az Etro Heliotrope-jára, de egy kicsit zöldebb és szellősebb. Ezzel aztán véget is ér a történet, tovább már nem alakul a parfüm és három-négy óra diszkrét és rendkívül kellemes illatozás után búcsút int a bőrömnek.

A Mimosa pour Moi szerintem egy tökéletes nyáresti parfüm, de akár a napsütötte reggeleken is el tudom képzelni. Kifejezetten egyszerű, könnyen viselhető illat, a komplexitást és izgalmas átalakulást kedvelőknek nem ajánlom, viszont aki szereti a Giacobetti En Passant-jának letisztult szépségét, vagy a már említette Heliotrope gyermekien gyurmás vaníliáját, az mindenképp tegyen egy próbát ezzel a parfümmel is. Nekem bejött.

Illatjegyek: feketeribiszke, sárgadinnye, ibolyalevelek, mimóza, jázmin, cédrus, mósusz, vanília

Kreátor(r): Anne Flipo

15 megjegyzés:

  1. Nekem nem jött be, sajnos rajtam a mimóza kesernyéssé válik minden parfümben, amit próbáltam.
    Az En Passant-nal nem is említeném egy napon.
    Mi az hogy "lemerül az illatmintád", elemes? :D

    VálaszTörlés
  2. Az igazi mimóza az egyik kedvenc virágillatom, holtversenyben a hárssal. Albániában rengeteg van belőle, ott szagoltam először.

    Az államvizsgához egy nagy kalap...! :)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy te is kedvet kaptál a mimózához. Azt már ugye biztosan tudjuk, hogy nekem nagyon bejött Annick Goutal egyszerű Le Mimosa-ja, de a leírásod alapján érdemes lesz ezt is kipróbálnom.
    Úgy tűnik nekem, hogy a mimózát nem érdemes igazán túlbonyolítani. Szerinted azért van ez, mert lehet hogy nem működik jól együtt egyéb jegyekkel?

    VálaszTörlés
  4. N_azalea: Rajtam is kesernyés egy kicsit, de csak épp annyira, hogy ellensúlyozza az édességet. Egyébként én is jobban szeretem az En Passant-ot, mint Mimosa-t, de az ártatlan egyszerűsége valamiért azt juttatja eszembe.
    Az illatmintám meg nem elemes, hanem akkus, de elromlott a töltője :p

    VálaszTörlés
  5. Csí: Most először kaptam kedvet ahhoz, hogy Albániába látogassak. A jókívánságot meg köszönöm szépen :D

    VálaszTörlés
  6. Timka: Tényleg úgy tűnik, hogy a mimózát általában nem bonyolítják túl, de van példa az ellenkezőjére is. Frederic Mallé Une fleur de cassie-ja a leírások alapján egy kifejezetten komplex alkotásnak tűnik, és annak is a mimóza áll a középpontjában. Nagyon ki akarom próbálni azt a parfümöt.

    VálaszTörlés
  7. Az Etro Heliotrope-t szeretem, bár igen gyengécske, nem valami tartós:(
    Jó kis mimózás illat Guerlain AA Tiare Mimosa

    VálaszTörlés
  8. http://www.leparfum.hu/productlist/?cpath=53

    Akit érdekel.

    VálaszTörlés
  9. Parfümblog: Először is bocs a megkésett válaszért. Az államvizsga teljesen lekötött. A Tiare Mimosa-t nem próbáltam, de a legtöbb Aqua Allegoria-val úgy vagyok, hogy kellemesnek találom, de nem igazán tudnak megfogni. Ennek ellenére örömmel kipróbálnám, ha szembejönne velem :)

    VálaszTörlés
  10. Hát, mostanában biztosan nem. Ha lesz folytatása, illetve későbbi alkalmak, nem kizárt. Mondjuk az ára rettenetes, de hát minek nem az. Cigire meg alkoholra nem költök egyáltalán. Csak parfümre. :) Ha esetleg Zólyomi úr olvassa, szívesen elfogadok egy részvételi jegyet valamikor ősszel. :)

    VálaszTörlés
  11. Ja, és remélem, az államvizsga jól sikerült.

    VálaszTörlés
  12. Úúú, mimóza. Ez volt az első illat a niche szegmensből, amit illatoltam. Nagyon tetszett, de nem annyira, hogy egy egész üveggel beszerezzek belőle, és pontosan az egyszerűsége és az egysíkúsága volt az ok, amiért a Neroliban maradt. Nem is bánom, mert sok érdekes, összetett illattal gazdagodtam azóta, de így évek múltán, már igen-igen szeretném magaménak tudni (már nem kizáró tényező az egyszerűség :D)

    Rajtam nem lesz kesernyés, és elég hosszasan ücsörög a bőrömön, sőt mi több az egész szobát betöltötte, amikor a csuklómon illatozott. Habár be kell vallanom, nem is olyan nagy a szobám...

    VálaszTörlés
  13. Csí: Köszi a kérdést, az államvizsga egészen tűrhetően sikerült. És most kezdődik a nagybetűs Élet :D
    Remélem, Zólyomi Zsolt meghallgatja a kérésedet :)

    VálaszTörlés
  14. Illatvirág: Én is így vagyok az illatválasztással. Mindig a bonyolultabb, összetettebb illatokat választom, pedig igazából az egyszerű alkotásokat sokkal gyakrabban és könnyebben lehet viselni. Ruházz be egy mimózába ;)

    VálaszTörlés