2010. febr. 10.

Guerlain - Idylle (2009) 6/10

Thierry Wasser, a Guerlain ház aktuális orra az unalmas és közönséges Guerlain Homme után női vizekre evezett és megalkotta az Idylle-t, amely egy érzéki, ciprus alapon nyugvó virágcsokor hívatott lenni. Az idilli állapot egy olyan esztétikai minőség, amely a szépséget a feszültségmentes, nyugodt, derűs témákban látja, mint például a pásztorélet bukolikus jeleneteiben, vagy a szerelem és a családi élet boldog és meghitt hangulatában. Ennek fényében, szerintem a névválasztás egy melléfogás, mert ez a parfüm nem egy otthonűlős, nyugodt illat, hanem sokkal inkább egy feltűnésre vágyó, hívalkodó virágfelhő.

A parfümmel kapcsolatban az első gondolatom az volt, hogy ez az üveg ismerős valahonnan. Rövid kutatás után ki is derült, hogy honnan: a Calvin Klein Secret Obsession-ének fantáziátlan másolata. Ha viszont a Guerlain-t kérdezzük, akkor a lecseppenő aranyat próbálták megidézni vele, aminek szerintem megint csak nem sok köze van az idillhez. Na, de térjünk a lényegre, az üveg tartalmára. A fejillat egy nagy virágkavalkáddal nyit, ami nem is kellemetlen, csak sajnos nem sok eredetiséggel bír. Számomra a legnyilvánvalóbb az orgona és a gyöngyvirág jelenléte, de alapos szimatolással a jázmin is megtalálható a csokorban. Mivel szeretem a orgonát és a jázmint is, ezért tulajdonképpen egészen szépnek találom ezt az akkordot, de azt nem tudja feledtetni velem, hogy a Guerlain-től ennél sokkal többre, eredetibbre számítottam. Egy picit olyan érzésem van, mintha Aronofsky akciófilmet rendezett volna...

A leszáradás során nem mennek végbe nagy változások, nem jelenik meg sehol a várva várt trükk, vagy érdekesség, a ciprusos alapról nem is beszélve, csupán egy kevés mósusz üti fel a fejét, ami lágyabbá, kerekebbé teszi a parfümöt. A rózsa és a pacsuli, ha itt is van, igencsak szerény és nem hajlandó megadni az illatnak a hőn áhított mélységet. A tartósságával nincsenek gondok, öt-hat órát várhatunk tőle és figyelmes orr akár karnyújtásnyi távolságból is észreveheti.

Hogy valami jót is mondjak az Idylle-ről, értékelem, hogy nem süllyedt bele a napjainkban oly divatos rózsaszín, cukorkás, semmitmondó tiniillatok kliséjébe, hanem ehelyett inkább az érett nőket vette célba. És bár egyáltalán nem eredeti, vagy kreatív, legalább van benne valami a régi nagyok levegőjéből, egy kis klasszikus jelleg. Az orgona meg mindig szép.

Illatjegyek: gyöngyvirág, bazsarózsa, jázmin, frézia, akác, bulgár rózsa, pacsuli, mósusz

Kreátor(r): Thierry Wasser

6 megjegyzés:

  1. hát...nem egy idilli illat az bíztos:)

    VálaszTörlés
  2. Hadd védjem meg egy kicsit. Bár egyáltalán nem az én illatom, ennek ellenére egy nagyon kedves nőnemű hozzátartozómnak egyik kedvence. Nem lenyűgöző illat, de azokhoz képest, amiket lehet kapni általában, számomra egy kifejezetten kellemes, nőies, jól viselhető illat, kerek alkotás, ami mondjuk egy enyhe tavaszi naphoz igazán jól illik. Én adnék neki egy hetest. De legalább 6,5 pontot :)

    VálaszTörlés
  3. A kedvencem. Sokkal jobb, mint a ma divatos márkás vackok. Most nem jut eszembe egy sem, de valami nagy nevű, talán Prada parfümöt szimatoltam nemrég és kifejezetten rosszul lettem a szagától. Nem illat volt... Nem érdekel, ha sokan nem szeretik, legalább nem leszek tucatillat a tömegben:)

    VálaszTörlés
  4. Azt én sem szeretem, ha tucatillat vagyok a tömegben :)

    VálaszTörlés