2010. márc. 15.

L’Artisan Parfumeur – Navegar (1998) 8/10

Davidoff Cool Water-ének hatalmas sikere óta egyre népszerűbbek lettek a “vizes” parfümök, amelyek a tenger frissességét és a hullámok férfiasságát kísérelték meg üvegbe zárni, de mivel a vízből nem vonhattak ki illatmolekulákat, ezért különböző szintetikumokkal próbálták elérni a kívánt hatást, meglehetősen eltávolodva a természet szagától. Ez az irányzat azonban annyira népszerű lett, hogy az utóbbi évtízedben elárasztotta az üzleteket a tengert megidéző parfümök dagálya, legtöbbjük mindenféle fantázia nélkűl, viszont a Calone nevű szintetikus annyaggal “vizessé” téve. Amint a fentiekből is érezhető, nem vagyok egy nagy rajongója ennek a műfajnak, viszont itt is, mint mindenhol, vannak kivételek. És egy ilyen kivétel a Navegar.

Olivia Giacobetti neve már eleve jelezte, hogy a Navegar nem csak egy lesz a sok közül, ettől a hölgytől még nem illatoltam rosszul sikerült parfümöt és most sem kellett csalódnom benne. A kifújást követően rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy a Navegar-ban nem a Calone fullasztó szintetikussága játsza a főszerepet, hanem ennél sokkal kifinomultabb módon éri el a friss, vizes hatást. A fejjegyekben száraz feketebors keveredik egy kevés kesernyés zöldcitrommal és ennek az aromás kezdetnek a hátterében ott lapul a cédrusfa is. Az összhatás friss, levegős, férfias és igencsak egyedi, amelyben egy kevés uborkás jelleg jelzi, hogy ez a parfüm bizony ”vizes”. A leszáradás során odavész a citrom és az uborka is, de felerősödik a feketebors és a cédrusfa, majd nem sokkal ezután megjelenik a csillagánizs, amely egy kevés meleget és fűszerességet csempész az illatba. A borókabogyó jelenlétéhez sem férhet kétség, amely a kék vásznat zöld pöttyökkel hinti tele, megőrizve a Navegar frissességét és kellemes aromáját. Ez a sok jegy nagyon szépen összesimul egy homogén egészet alkotva, amiben nincs semmi szúrós, nyomasztó vagy szögletes, olyan akár a tenger felszíne szélcsendben. Nyugodt és szép. És amikor már elhinném, hogy ebből egy egész üvegre szükségem van, akkor kiderül, hogy valamiben mégsem olyan, mint a víztükör, méghozza a végtelenségben. Két óra elteltével elillan a bőrömről, akár a forró fémre csöppentett víz és ezzel megfoszt az esélytől, hogy nekem is legyen egy vizes parfümöm.

Bár nem lesz belőle egész üvegem, mégis úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű kiegészítése a vizes parfümök családjának és valószínüleg a megfelelő bőrön a tartóssága is jobb. Ha tetszett D&G Light Blue, de férfi vagy, akkor próbáld ki a Navegart, mert szerintem méltó párja az említett sztárparfümnek.

Illatjegyek: zöldcitrom, bors, gyömbér, rum, tömjén, csillagánizs, boróka, cédrus

Kreátor(r): Olivia Giacobetti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése