2011. jan. 1.

2010 Parfüm Legjei – Szubjektív összefoglaló a mögöttünk hagyott évről


Az elmúlt évekhez hasonlóan 2010 sem szűkölködött parfümökben. Több új parfümház is létrejött, de a régiek is bátran ontották magukból az újabbnál-újabb illatokat. A legnépszerűbb alapanyagok az aoud és a szintetikus ámbra-szerű ambroxan volt (Juliette Has a Gun – Not a Perfume), de természetesen minden más is szép számmal található a kínálatban. Azt nem állíthatom, hogy mindent sikerült megszagolni, és mindennek sikerült utánajárni, de azért íme egy válogatás 2010 számomra legfontosabb parfümös eseményeiből:

Legjobb mainstream parfüm: Férfi vonalon Marc Jacobs pikáns, gyantás Bang-jét és a Jean-Claude Ellena karrierjét összefoglaló Voyage d’Hermés-t emelném ki, míg a női illatok közül Estée Lauder édes, karamellizált Sensuous Noir-ja tetszett a legjobban. Nem rossz parfümök, de azért remélem, hogy jövőre sokkal izgalmasabb és kreatívabb illatokkal is meglepnek a kedvenc divatházaink…

Legjobb niche parfüm: A Tauer Perfumes Orange Star-ja már a leírások alapján is nagyon jónak tűnt, de amikor az illatmintám is megérkezett, akkor egyértelművé vált, hogy Andy Tauer a L’Air du Desert Marocain után egy újabb alkotásával is beverekedte magát a kedvenceim közé. Csodálatos, eleven, pezsgő narancsillat.


Legnagyobb csalódás: A nagy izgalommal várt új Chanel parfüm, a Bleu de Chanel nálam csúnyán megbukott. Fantáziátlan, közönséges és olcsó szintetikumok kézjegyét hordozza magán.

Legjobb parfümház: A Tauer Perfumes nagyon aktív volt az elmúlt esztendőben. Andy Tauer, a svájci parfümőr új, a réginél elegánsabb és kifinomultabb üveget álmodott meg parfümeinek, emellett blogot írt, népszerűsítette a parfümöket, mint művészi alkotást, ráadásul négy igazán káprázatos illattal is megajándékozott minket (Orange Star, Eau d’Épices, Carillon Pour un Ange, Une Rose Vermeille). És ha ez nem lenne elég, év végén, az általa készített, boltban meg nem vásárolható Cologne du Maghreb-el ajándékozta meg néhány szerencsés rajongóját.

Legjobb parfümőr: A 2010-es évben vitán felül Bertrand Duchaufour-ról beszéltek a legtöbbet. Az ő nevéhez fűződik a L’Artisan-nak készített Nuit de Tuberose és a Traversée du Bosphore, valamint a Penhaligon’s Sartorial-ja és egy kis jóindulattal ide sorolható az Amaranthine is, amely a 2009-es év legvégén született meg.


Legszebb üveg: Az ékszertervező divatházak mindig szép parfümös üvegcséket készítenek. Jó példa erre a Boucheron, a Cartier vagy akár a Bvlgari is, és ezt igazolja az ausztrál ékszerkészítő cég, a Canturi is. A 2010-ben Canturi néven megjelent parfümükről nem sokat lehet tudni, de a palack kétségtelenűl gyönyörű.


Legrosszabb hír: A Belle d’Opium megszületése előrevetíti az eredeti Opium halálát, ez pedig minden parfümkedvelő számára súlyos csapás. A 80’-as évek egyik legmeghatározóbb női parfüme egy igazi orientális, fűszeres remekmű, sokunknak fog nagyon hiányozni.

Legnagyobb felfedezés: Számomra a 2010-es év legkellemesebb parfüm-meglepetéseit a Parfumerie Generale szolgáltatta. Ez a méltatlanul kevéssé ismert parfümház egytől-egyig izgalmas, remekbe szabott parfümöket rejteget, melyeket minden parfümkedvelőnek illene ismernie. Cuir Venenum, Intrigant Patchouli, Felanilla, Aomassai, Cozé, mind-mind csodálatos illat, és a lista még folytatódhatna…


Legjobb reklámkampány: Thierry Mugler Womanity-jét egyszerűen nem lehetett nem észrevenni. A szuper-feltűnő, de nem kifejezetten szép üveg mellé izgalmasan hangzó, újító illatjegyeket találtak ki, ráadásul egy saját honlapot is létrehoztak a parfümnek (www.womanity.com), mely a nők közötti láthatatlan köteléket hívatott megerősíteni.

Legjobb idegen nyelvű parfümblog: A Perfume Shrine évek óta az egyik kedvenc külföldi blogom. Igényesen válogatja meg a témáit, hozzáértően elemez és nem hiányzik belőle a művészi megközelítés sem. Ha komolyan érdekelnek a parfümök, akkor itt a helyed.

Nektek mi tetszett a legjobban 2010-ben?

8 megjegyzés:

  1. Jó kis legek :)Habár én Yann Vasnier nevével gyakrabban találkoztam, de Duchaufour orra alól kétségtelenül jobb illatok kerültek ki :p nem beszélve arról, hogy Vasnier az Avonnek is komponált illatokat, ez nálam egy nagy - :P

    Az Orange Start én nem találtam pezsgőn, elevenen narancsosnak, de ha Zente nagymamája engedélyez még egy fújást a csuklómra, akkor még keresem :)

    VálaszTörlés
  2. Igazad van, Yann Vasnier is kitett magáért az elmúlt évben, a Parfums DelRae-nek készített Panache rengeteg dícséretet kapott a világhálón, lehet, hogy érdemes lenne beszerezni belőle egy mintácskát; na meg a Bang sem sikerült rosszul.

    Az Orange Star fejillata szerintem nagyon élénk (próbáld ki újra ;), bár a leszáradásában tényleg ott van az Andy Tauer féle csodálatos ámbra. Lehet, hogy ez okozza a nézeteltérésünket :)

    VálaszTörlés
  3. Sikerült újra megszaglásznom az Orange Start és ott van a narancs, de közel sem olyan pezsgő és eleven, mint a Concentré D'Orange Verte narancs akkordja, én meg az utóbbit használtam viszonyítási alapként. Sztem ez okozta a nézeteltérést :)

    VálaszTörlés
  4. Bizony, a Concentré d'Orange Verte narancsosságához nehéz bármit is hasonlítani :) Az Orange Star számomra szintetikusabb, talán aldehidesebb, de pont akkora örömemet lelem benne :)

    VálaszTörlés
  5. Legjobb mainstream:A Sensuous Noir igazán jól sikerült, meglepetés volt a számomra mert az eredeti nem jött be, ez viszont tetszett.
    Legjobb niche: Annick Goutal Ninfeo Mio, Amouge Library Collection (az összes)
    Legjobb parfümház: Amouge
    Legrosszabb hír: meghalt Beatrice Piguet
    Legjobb reklámkampány: a kampányok közül valóban Thierry Mugler Womanity-je viszi a pálmát, de a legjobb reklámfilm díját az Amouge Memoir-ja és a Comme de Garcons Wonderwood-ja kapja.

    VálaszTörlés
  6. Jó kis válogatás :)
    Nekem sajnos nem sikerült még kipróbálnom a legújabb Amouage-okat (Library Collection), pedig nagyon kiváncsi vagyok rájuk.
    A Wonderwood reklámfilm meg szerintem is jól sikerült és gyanítom, hogy a parfüm sem rossz...

    VálaszTörlés
  7. szia Szimat,

    ..az illattáram gazdagodott egy Chanel N5-tel:) még ismerkedünk egymással:)az Opium-on még mindig nem tudom magam túltenni, hogy "fellazítják és újra keverik" ezt a nagy, régi finomságot. remélem vhol még be tudom szerezni az origit.:)

    VálaszTörlés
  8. A No.5-al nekem is ismerkednem kell még, eleinte egyáltalán nem tetszett, de mostanában egyre szimpatikusabb. Lehet, hogy egy idő után meg is szeretem...
    Ha sietsz, még biztosan megkapod az eredeti Opium-ot, amely bár már nem ugyanaz, mint a megjelenésekor, de még mindig sokkal jobb, mint ami ezután lesz. Szurkolok neked :)

    VálaszTörlés