2011. márc. 21.

Top 10 Tavaszi Illat – 2011

Nálunk most épp havazóra áll az idő, így elég nehéz tavaszi hangulatban, tavaszi illatokról írni, de azért megpróbálom. Azt hiszem, a legtöbbünknek, ha a tavaszra gondolunk, akkor a tavaszi fáradtság és influenzajárvány mellett elsősorban az éledező napsütés és a mindent elborító virágok jutnak eszünkbe és ez meglátszik a parfüm-választásunkon is. Ilyenkor félredobjuk a nehézkes, sűrű téli parfümöket, és könnyed, vidám illatok után kiáltunk, amelyektől megpezsdül az ember vére, és kivirul az arca. Íme, az én tavaszi kollekcióm:

The Different Company - Bois d’Iris: Ez a parfüm régóta nagy kedvencem, és azt hiszem, hogy tavasszal hozza a legjobb formáját. Kezdetben földes, kesernyés, majd lágyan fűszeressé, fássá váló írisz; mintha a fagyból kiolvadó, ébredező föld lehelete lenne. Főként a hűvösebb napokon szeretem.

Caron - Caron pour un Homme: A levendula ugyan csak nyáron virágzik, de egy jól eltalált levendulás parfüm kitűnően működhet tavasszal is, főként, ha olyan puha, finom vaníliás-ámbrás alapon nyugszik, mint a Caron pour un Homme. Méltó a hírnevéhez.

Frederic Malle - En Passant: Az orgona – még ha csak a tavasz vége fele is nyílik - számomra az egyik legjellegzetesebb tavaszi virág, az En Passant pedig a tökéletes orgona-parfüm, így nem volt kérdéses, hogy bekerül a toplistámra. Abszolút nőies, és abszolút gyönyörű.

Lorenzo Villoresi – Dilmun: A narancsvirág az egyik kedvenc virágos jegyem, de a hűvösebb napokon a klasszikus kölniket még nem lehet használni, így marad a Dilmun, amely egy tartósabb, testesebb narancsvirágot rejt magában. A boldogság-sziget ihlette parfüm tényleg igazi vidám alkotás; én főként hűvös, de napos időben szeretem.

Chanel – Pour Monsieur: Ha begorombulok és nagyon férfias akarok lenni, akkor ez az igazi klasszikus jut elsőként eszembe. Élethű, ropogós citrusos nyitány után egy sötét, szúrós, karakteres chypre alappá szárad le. Úgy tűnik, hogy ezt a parfümöt még nem tudta tönkretenni az IFRA…

Tauer Perfumes - Orange Star: Egy ilyen zseniális parfümöt bármikor szívesen hordanék, de az igazi közege mégis csak a tavasz. Lédús, eleven narancsillat, meleg, szinte gyantás leszáradással és csodálatos hatósugárral. Tudom, kissé nőies, ezért ha nem akarok feltűnést kelteni, akkor inkább testvérpárját a L'Eau d’Épices-t viselem, amely egy hasonló stílusú, de férfiasabb alkotás.

Heeley - Esprit du Tigre: A sok virágillat között néha megkívánok valami férfiasabbat, fűszeresebbet is, és ilyenkor kerül a képbe az Esprit du Tigre, amely egy lélegzetelállító fűszer-kakofóniával kezd, majd egy kellemes, hűvös és friss kardamom illattá szelídül. A melegebb napok sztárja.

Etat Libre d’Orange - Fat Electrician: Egy jó vetiverre mindig szüksége van az embernek, már csak az volt a kérdés, hogy a Guerlain Vétiver-e, vagy a Fat Electrician legyen a befutó. Végül azért döntöttem az utóbbi mellett, mert sokkal fiatalosabb és könnyebb viselni. Kellemes, természetes illat.

Amouage - Dia Man: A kedvenc Amouage parfümöm maga a megtestesült elegancia. Kissé púderes, lágyan tömjénes vetiver, szinte nem is evilági kifinomultságot sugároz magából. Igazán jó lenne, ha egy egész üveg állna a polcomon.

Penhaligon’s – Amaranthine: Egy újabb női parfüm, de nincs mit tenni, a tavasz a nőkről, a szaporodásról és a virágokról szól. Bertrand Duchaufour remekműve zöld, friss és mégis krémesen lágy virágokat rejt magában, egy kis izgalmas kardamommal megspékelve. Szerintem férfiakon is jól működik.

Végezetül szeretném, ha megírnátok, hogy nektek melyek a kedvenc tavaszi illataitok, és ha ezzel megvagytok, akkor ellátogathattok az Illatoskertbe és a Parfümblogra, ahol még az enyémnél is nőiesebb toplistákat találtok.

22 megjegyzés:

  1. Prada - Infusion d'Iris

    VálaszTörlés
  2. Jó választás. Nekem is megfordult a fejemben, de már így is elég nőiesre sikerült a listám :)

    VálaszTörlés
  3. Kedvemre való kis lista! A Bois d’Iris-t de jó, hogy említed, már már elfelejtettem, hogy a barátomnak van belőle egy üveggel...szabad préda :D

    Az én tavaszi "illathangulatomhoz" erősen kapcsolódik Claus Porto ibolya illatú szappana, egy hasonló karakterű parfümöt szívesen viselnék...Az Orange Star illatmintám az utóbbi napokban majdnem kivégeztem, annyira jólesik :)

    Egy másik tavaszi meglepetés számomra a Fracas, hihetetlen, de kezdem megszeretni a tubarózsát.

    A Byredo La Tulipe-ja egy kedves tavaszi illat, azt is szívesen viselném de ha vásárlásra kerülne sor, lehet, hogy Diptyque Ofresiáját választanám, hasonló karakterű illat és jóval olcsóbb is.

    VálaszTörlés
  4. Az Orange star nagyon jól hangzik, azt vettem észre magamon, hogy egyre jobban húz a szívem a narancsos illatok felé. A Chanel Pour Monsieur-t pedig nem is ismerem:x:)

    VálaszTörlés
  5. Illatvirág: Tetszetős neveket emlegetsz :) A La Tulipe szerintem is tökéletesen tavaszi illat, még csak azt nm tudtam eldönteni, hogy mennyire szeretem. Közelebbről újra tesztelni fogom és akkor döntök a sorsáról, s talán még cikk is lesz belőle.
    U.I: Ne kíméld a barátodat, a Bois d'Iris megéri :D

    VálaszTörlés
  6. Parfümblog: A Hermés Concentrée d'Orange Verte-jét ismered? Az minden idők legigazibb narancsillata, csak egy kicsit illanékony a tavaszhoz.
    A Chanel pour Monsieur-t pedig igyekezz megismerni, mert bármikor lecsaphat rá valami buta szigorítás :)

    VálaszTörlés
  7. Már sokat olvastam a Hermés narancsáról, de akárhol járok, nem lehet kapni...még csak netes parfümériában sem láttam..az Uram meg már kitér a hitéből, hogy akárhol járunk, minden parfümériába bemegyek..:)

    Neki szánnám ezt a Chanelt, ha ki tudnám valahol próbálni..felétek forgalmazzák?

    VálaszTörlés
  8. L'Artisan ibolyája tökéletes tavaszi hangulatot ad - fantasztikus illat.

    VálaszTörlés
  9. Parfümblog: A Concentrée d'Orange Verte felénk is ritka madár, s sajnos úgy tűnik, hogy ezután csak még ritkább lesz. A sima Orange Verte viszont gyakrabban előfordul; az sem rossz, de szerintem nem ér a Concentrée nyomába.

    A Chanel pour Monsieur nálunk minden parfümériában megtalálható, én úgy vettem észre, hogy az Égoiste és az Allure mellett a leggyakoribb Chanel férfiillat. Egyszerű, fekete üveget keress ;)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Névtelen:
    A L'Artisan ibolyáját épp az idén tavasszal szúrtam ki magamnak, fel is írtam a megrendelendők listájára, úgyhogy most már csak idő kérdése, hogy megismerjem.

    VálaszTörlés
  11. Clinique Happy For Men!!! Csak kicsit rövid életű. :(

    VálaszTörlés
  12. Tetszetős lista! Most már biztos, hogy a következő Etat Libre D'Orange parfüm, amit ki fogok próbálni az a Fat Electrician lesz.

    Nekem a Tauer Eau d'Epices-t igencsak karakteres illatnak éreztem. De persze lehet, hogy a te férfias bőrödön teljesen más jellege van... :)

    A Hermes Concetrée d'Orange Verte-ért szerintem reptereken érdemes körbenézni.

    VálaszTörlés
  13. The Different C-től az első illatom az Un Parfum de Charmes et Feuilles (sámánok és tündérek virágoskertje). Tökéletes tavasz illat, LV Yerbamate illata kelhet versenyre vele. Szimat tesztelhetné ezt az illatot is. Nekem 4 év után fogyott el. Nagyon különleges és tartós volt a bőrömön.

    VálaszTörlés
  14. Laci: Egy ilyen vidám illatot csakis tavasszal használhatsz :)

    VálaszTörlés
  15. Timka: Az Eau d'Epices első tesztelésre nekem is hűvösnek, barátságtalannak tűnt és csak a kései leszáradás tetszett. Többszöri ismerkedés után, most már a fej- és szívillata is tetszik, könnyedén fűszeresnek és üdítőnek érzem.

    VálaszTörlés
  16. Kedves Névtelen: Az Un Parfum de Charmes et Feuilles-t sajnos nem ismerem, de ami TDC, arra mind kíváncsi vagyok. Megpróbálok beszerezni egy mintát, és akkor talán cikk is lesz.

    VálaszTörlés
  17. Még nyáron is szoktam használni, mikor a Gio-t már nem bírom elviselni (alig várom, hogy elfogyjon ugyanis). Inkább Happy-ből lenne még egy üveg. :) De most Bvlgari Extreme lesz a következő áldozatom, nagyon megtetszett ez az ékszeres banda. :D

    VálaszTörlés
  18. Nekem egyre kevésbé tetszik az irány, amit a Bvlgari felvett (itt most a Jasmin Noir-ra és útódjára, a Mon Jasmin Noir-ra, valamint a Bvlgari Man-re gondolok), de a régebbi alkotásaik között még vannak jól sikerült darabok. Újra kell tesztelnem az Extreme-et, nagyon megkoptak az emlékeim róla :)

    VálaszTörlés
  19. Amiről még jókat olvastam az a Bvlgari Pour Homme Soir. Ismered esetleg? Az új Bvlgarik nekem sem jönnek be, főleg a Man.

    VálaszTörlés
  20. Nem ismerem, és gyanítom, hogy nem is lehet mifelénk megtalálni. De azért, ha látom, mindenképp kipróbálom ;)

    VálaszTörlés
  21. Dyptique: Jardin Clos. Tiszta tavasz. Orgona, jácint, kicsi zöld, kicsi föld...

    VálaszTörlés
  22. A Jardin Clos-t a Neroliba való megjelenése óta ki akarom próbálni. Nagyon jónak tűnik...

    VálaszTörlés