2011. ápr. 4.

Lalique – Encre Noire (2006) 7/10

A Lalique egy kristály- és üvegcsiszolással, ékszerek meg egyéb kiegészítők készítésével foglalkozó cég, amelyet René Lalique hozott létre 1885-ben. A szépérzékének és kiváló minőségű munkáinak köszönhetően rövid idő alatt világhírűvé váló Lalique 1907-ben került kapcsolatba a parfümökkel, amikor is Francois Coty felkérte parfümös üvegcséinek elkészítésére, ezzel forradalmasítva ezt az iparágat. A korai kezdet ellenére azonban, az első igazi Lalique parfümre, a Lalique pour Femme-ra 1992-ig kellett várni, igazán nagy sikert pedig csak az Encre Noire-ral (Fekete Tinta) értek el, amely az egyik legjobb vetiver parfümként híresült el a parfüm-mániások között.

Az utóbbi időben egyre jobban érdekelnek a vetiveres illatok, így nem hagyhattam ki az Encre Noire-t sem, de bennem sajnos nem hagyott mély nyomokat a Fekete Tinta. A parfüm egyik érdekessége, hogy nincs fejillata, azaz rövid idő alatt elillanó élénk, kedvcsináló illatjegyei, így rögtön szembe találjuk magunkat a szívillat Haiti-Bourbon vetiver párosával, amely elég természetesnek, kissé pinceszagúan földesnek, fásnak tűnik, viszont meglepően halkszavú. Ennek az akkordnak van egy fűszeres, őrölt kurkumára emlékeztető, kesernyés, fanyarsárga oldala is, amely egy érdekes dimenziót ad a vetivernek, és kifejezetten hűvössé, ridegen elutasítóvá teszi a parfümöt. A leszáradás során kissé alábbhagy ez a kezdeti nyersség, és feltűnik a színtéren egy friss, tisztaságszagú mósusz, meg egy kevés száraz, szúrós, fás alap is (ciprus), így a némileg sötétebb, földesebb kezdet teljesen kivilágosodik és megtisztul. Nem mondom, hogy baj, mert tulajdonképpen egészen kellemes, amivel maradunk, zöldes, csak nagyon kicsit földes, minerális hatású, tiszta, hideg és élénk, de sajnos semmi köze nincs a nevéhez, az intenzitása meg a hatósugara pedig elenyésző. Tulajdonképpen az Encre Noire egy kifinomult, nagyvárosias parfüm, amelybe épp csak annyi piszkot csempésztek bele, hogy az jelezze az alapanyagainak – főként a vetivernek - természetes mivoltát, a hangsúly azonban a viselhetőségen és a diszkrét elegancián van.

A parfüm neve, meg hírneve alapján egy sötét, erőteljes, földesen természetes illatra számítottam, de ennél sajnos lényegesen kevesebb az Encre Noire. Számomra sokkal inkább egy pohár vízbe kevert csurrantásnyi kékség, mint egy egész üveg tinta. Ezzel együtt még mindig úgy gondolom, hogy sokkal jobb, letisztultabb és természetesebb a legtöbb mainstream parfümnél, és kellemes mindennapi kiegészítővé válhat, azonban ennyi jó vetiver között (Guerlain-Vétiver, Villorezi-Vetiver, Etat Libre d’Orange-Fat Electrician, L’Occitane-Vetyver, Mazzolari-Vetyver stb.), nem hiszem, hogy valaha is rá fog esni a választásom.

Megjegyzés: A gyenge hatósugara ellenére az Encre Noire tartóssága egész jó, így ha valaki egy diszkrét, de hosszú életű illat után áhítozik, akkor ebben talán megtalálhatja a gyógyírt sebeire.

Illatjegyek: Haiti vetiver, Bourbon vetiver, ciprus, ánizs, mósusz, kasmír fa

Kreátor(r): Nathalie Lorson

9 megjegyzés:

  1. A Lalique illatcsalád nosztalgikus hangulatot ébreszt bennem. A parfümökkel való ismerkedésem kezdetén találkoztam az oroszlánt és a lovat ábrázoló üvegcsékkel, emlékszem nagyon szimpatikusak voltak, és valamelyik illata kifejezetten tetszett...de már olyan rég volt, azóta eltüntek a parfümériák polcairól(az erdélyi parfümériákra gondolok, Magyarországon nem tudom mi a helyzet ezzel kapcsolatosan).

    VálaszTörlés
  2. Nekem gyerekkoromban volt egy nagy, szögletes üveg mélykék tintám, ha felidézem az illatát és az Encre Noire-éval hasonlítom össze nincs képzavar. Lehet, hogy nagyban befolyásol a parfüm neve is, eleve a szánkba rágja, hogy mire kell gondolnunk és ezt én nagyon nem szeretem, de működik :)

    Különben maga az illat nálam 8 pontot ér.

    VálaszTörlés
  3. Illatvirág: Én is találkoztam azokkal a Lalique üvegcsékkel, engem különösen a lovas (Equus) fogott meg. Azt hiszem, hogy innen is eltűntek, nagyon rég nem láttam őket. Kár értük...

    U.I: Ha szeretnél nosztalgiázni egy kicsit, az ausliebezumduft.de-n megtalálható az Equus és a Lion is ;)

    VálaszTörlés
  4. Bébé: Tényleg sokszor befolyásol a parfüm neve, s szerintem ez nem is baj, ha jó irányba visz, de itt a Noire szó megtévesztő, engem legalább is átvert :) Ebben az esetben szerintem előbb volt meg az üveg és abból ihletődve adták a nevet :)
    Azért ha legközelebbb összefutok egy tintás üveggel, összehasonlítom majd az illatukat, hátha megvilágosodom :)

    VálaszTörlés
  5. Előkerestem ismét a Encre Noir parfümmintámat, hogy felfrissítsem az emlékeimet. Emlékszem annak idején azért vettem meg, mert olyan sokan dicsőítették és kíváncsi voltam miért is. És egyet kell veled értenem, hogy semmi különös. Finom-finom, de valami talán éppen az a noir feeling hiányzik belőle.

    VálaszTörlés
  6. Engem is megtévesztett a nagy hírneve :)

    VálaszTörlés
  7. Lalique White-tal találkoztam eddig csak, nem egy tömegeknek készült illat, én sem tudok kimondottan rajongani érte, de első szaglásra is tekintélyt parancsoló az egyedisége, főleg a friss nyári illatok között.

    VálaszTörlés
  8. Allergias tuneteket (fulladast) okozott... :( pedig nekem tetszik az illata.
    Iso E Super is a synthetic ketone fragrance...

    VálaszTörlés